Το Φεστιβάλ

Ο ΑΓΩΝ, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Mεσογειακού Xώρου, δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή ταινιών με θέμα τη Μεσόγειο και με περιεχόμενο όχι μόνο καθαρά αρχαιολογικό, αλλά και πολιτιστικό (ιστορία, λαογραφία, ακόμη και τεχνολογία-βιομηχανική αρχαιολογία), και πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Το 2010 ο AΓΩN διευρύνθηκε θεματικά καλύπτοντας πλέον και τις περιοχές Πέρα από τη Μεσόγειο.

Την ιδέα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, που έλειπε από την Ελλάδα, εμπνεύστηκε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και η υλοποίησή του έγινε πραγματικότητα χάρη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Λένα Σαββίδη και την αρχαιολόγο Άννα Λαμπράκη, εκδότρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Από το 1996 έως και το 2001 το φεστιβάλ αποτελούσε εκδήλωση του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», ενώ από το 2002 έως το 2019 φορέας της διοργάνωσης ήταν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΓΩΝ.

Από το 2021 το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ επανιδρύεται. Την ευθύνη της διοργάνωσης αναλαμβάνει η Μέμη Σπυράτου και ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια Πολιτιστικές Εκδηλώσεις».

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» (10-16.5.2022) τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.