Χαιρετισμός της Προέδρου

To 1995 και μετά από τρεις βραβεύσεις μου σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), εμπνεύστηκα τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, θεωρώντας το εθνικό ζήτημα: τη στιγμή που η Eυρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.) στην Eλλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο.

Έτσι, η Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», θέτοντας τις βάσεις για τη συμμετοχή και πολλών άλλων φορέων, πολιτιστικών και μη.

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς αναγνώρισης. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικές προσωπικότητες και θεσμούς από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

Φέτος, ο ΑΓΩΝΑΣ επανιδρύεται με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και με συνοδοιπόρο τον Δημήτρη Κομνηνό, καλλιτεχνικό διευθυντή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια Πολιτιστικές Εκδηλώσεις», σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 10-16 Μαΐου 2022.

Θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Λαϊκές τέχνες, Παραδόσεις, Βιομηχανική αρχαιολογία, η Πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

Το όνειρο της Οικουμενικής Πολιτείας των ανθρώπων που θεμελιώνεται στις έννοιες της ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης κρατάει όσο διαρκεί η ανθρώπινη ύπαρξη. Και παρόλο που μοιάζει ουτοπικό, εμείς επιμένουμε πως δεν είναι ακατόρθωτο. Αν όχι για εμάς, ελπίζουμε για τον μελλοντικό άνθρωπο, το οικουμενικό «Εμείς».

Αυτός είναι και ο λόγος που αφιερώνουμε το 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ- ΑΓΩΝ 2022, στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη που πρώτος μεταξύ ίσων, οραματίστηκε την «Οικουμενική Κοινότητα», συμπυκνώνοντας το όραμα της αρχαιολογικής έρευνας στη λιτή ρήση του: «Ο άνθρωπος είναι ένα χρέος».

 

Μέμη Σπυράτου
Πρόεδρος του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ