Skip to main content

Στις αρχές του 5ου αι., η αυτοκρατορική Ρώμη αργοπεθαίνει… O Ελληνο-Pωμαϊκός πολιτισμός όμως επιβιώνει. Στην Ανατολή, αρκετές πόλεις συνεχίζουν να γνωρίζουν την ακμή και την σταθερότητα για περίπου 4 αιώνες. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Ρώμη. Θα διατηρήσουν τον αρχαίο τρόπο ζωής μέχρι τα τέλη του 7ου αιώνα, οπότε και θα αποτελέσουν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία με τη σειρά της θα κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο από τον 8ο μέχρι τον 14ο αι.
Μια πόλη μάς διηγείται την ιστορία εκείνης της εποχής, γνωστής ως «Όψιμη Αρχαιότητα». H πόλη αυτή, η Σαγαλασσός, βρίσκεται στην Ανατολική M. Aσία, στη ρωμαϊκή επαρχία της Πισιδίας και θα ζήσει την εποχή των «Τελευταίων Ρωμαίων». Εδώ βρίσκεται ένα παράδοξο της ιστορίας: όταν χαθεί η Σαγαλασσός, μαζί της θα χαθούν και οι «Τελευταίοι Ρωμαίοι».
Μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτή η περίοδος ήταν άγνωστη στους αρχαιολόγους. Αλλά, τυχαία ή μοιραία, η Σαγαλασσός κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη. Έτσι, μπορεί να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους την ιστορία αυτών των ανθρώπων…

  • Σκηνοθεσία: PHILIPPE AXELL
  • Παραγωγή: AXELL COMMUNICATION