Skip to main content

Οι Κέλτες ήταν ένα συνονθύλευμα λαών, των οποίων ο πολιτισμός αναπτύχθηκε στο κέντρο της Γερμανίας, εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο. Στην Ιταλία, επιτέθηκαν στη Ρώμη το 387 π.Χ, έζησαν ειρηνικά με τους Ετρούσκους κοντά στην Μπολόνια, ενώ αργότερα, φθάνοντας μέχρι την Eλλάδα, λεηλάτησαν τους Δελφούς. Οι στρατιώτες τους υπηρετούσαν ως μισθοφόροι σε διαφορετικούς μονάρχες σε όλη την Μεσόγειο.
Πώς ζούσαν, τι έτρωγαν, ποιους θεούς λάτρευαν και ποια ήταν τα τεχνικά τους επιτεύγματα; Κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ είναι η ανακάλυψη του επονομαζόμενου «Heuneburg», ενός κέλτικου κάστρου, κατοικίας μιας οικογένειας βασιλικής καταγωγής κοντά στο Σιγκμάρινγκεν. Στο παρελθόν ανακαλύφθηκε εκεί ένας τοίχος κατασκευασμένος από πλίνθους ψημένους στον ήλιο. H τεχνική αυτή ήταν ελληνικής προέλευσης, και πιθανόν ο τοίχος να κατασκευάστηκε από Έλληνα τεχνίτη. Eκείνη την εποχή οι τοίχοι κατασκευάζονταν από ξύλο και πηλό, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αίσθηση. Yπήρχε επίσης συχνή επαφή με τους Έλληνες και με τους Ετρούσκους, όπως μαρτυρούν διάφορα ευρήματα πολυτελείας.
Στο Heuneburg έχει δημιουργηθεί ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, με αναπαράσταση πολλών κατοικιών της εποχής. Eκεί, μια ομάδα αρχαιολόγων, οι CARNYX, ζωντανεύουν τον πολιτισμό των Kελτών.

  • Σκηνοθεσία: ELLI KRIESCH
  • Παραγωγή: BAYERISCHES FERNSEHEN