Skip to main content

Στο 13ο χλμ νοτιο-ανατολικά της πόλης του Τάραντα, υπάρχει ένα μικρό ακρωτήριο, «ο πύργος του Σατούρο», κάτω από το οποίο απλώνεται ο κόλπος του Τάραντα και το Ιόνιο πέλαγος. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου, που ελάχιστοι όμως γνωρίζουν.
Στο τέλος του 8ου αι. π.Χ., έφτασε στις ακτές της νότιας Ιταλίας, ο Σπαρτιάτης Φάλανθος, ιδρυτής της πόλης του Τάραντα, αποικίας της Λακωνίας. Ο Φάλανθος ακολουθώντας τις οδηγίες του Μαντείου των Δελφών που του υποδείκνυαν την γόνιμη γη του Σατούρο, στη δυτική ακτή της Απουλίας, ίδρυσε εδώ την αποικία του, την πρώτη δωρική πόλη του κόλπου του Τάραντα.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έχουν φέρει στο φως την ελληνική ακρόπολη, δυο βωμούς, μια νεκρόπολη, μια ρωμαϊκή βίλα και εκατοντάδες αναθηματικά και ταφικά ευρήματα: δοχεία, αγαλματίδια από τερακότα, κομμάτια από μαρμάρινα αγάλματα, νομίσματα, κοσμήματα. Τα ευρήματα αυτά όμως, κατεστραμμένα ή ξεχασμένα στις αποθήκες του Εθνικού Μουσείου του Τάραντα, δεν μπορούν να αναδείξουν την αξία της αρχαίας πόλης όπως θα έπρεπε. Oύτε η ύπαρξη του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής είναι αρκετή να προστατέψει τα ευρήματα από τους βανδαλισμούς, και τις παράνομες ανασκαφές, τη στιγμή που ο βωμός της Nύμφης Σατύριας, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους βωμούς της Μεσογείου, δεν περιλαμβάνεται μέσα στο πάρκο με αποτέλεσμα να καλύπτεται από θάμνους και λήθη…

  • Σκηνοθεσία: GIOVANNA BONIVENTO
  • Παραγωγή: GIOVANNA BONIVENTO