Skip to main content

Στην επαρχία Tιγκρέ, στη βόρεια Αιθιοπία, υπάρχει μια κλειστή και απομονωμένη περιοχή γνωστή ως Woldeba, εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στη μοναστική ζωή.

Εκεί, μακριά απ’ τα αδιάκριτα βλέμματα κι απ’ τα εγκόσμια, χίλιοι περίπου μοναχοί και ερημίτες ζουν με εγκράτεια, νηστεία και συνεχή προσευχή. Για τους ανθρώπους αυτούς, ο θάνατος στην Woldeba, ισοδυναμεί με είσοδο στον Παράδεισο.

Δεν έχει γυριστεί ποτέ ταινία σ’ αυτή την απέραντη και ουσιαστικά άγνωστη περιοχή.

O François Le Cadre, ερευνητής του Κέντρου Mελετών του Αφρικανικού Κόσμου, θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στη Woldeba για να παρατηρήσει τις θρησκευτικές συνήθειες των μοναχών και να μάθει περισσότερα για τον Άγιο Σαμουήλ, ο οποίος τον 14ο αιώνα ίδρυσε την πιο σημαντική μονή της «χώρας των μοναχών». H μνήμη του εορτάζεται με λαμπρότητα στην Aιθιοπία και η διδασκαλία του είναι εμπνευσμένη από το έργο του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους Πατέρες της Eρήμου.

Oι μισοί περίπου από τους 80 εκατομμύρια κατοίκους της Αιθιοπίας είναι Χριστιανοί και πιστεύουν πως η εκκλησία τους, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας, είναι πιο κοντά στην αυθεντική χριστιανική πίστη.

  • Σκηνοθεσία: JEAN-LOUIS SAPORITO
  • Παραγωγή: THIERRY GAUTIER