Skip to main content

Η συλλογή οστών των ιθαγενών της Αφρικής και της Αυστραλίας είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι επιστήμονες στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική πίστευαν πως οι σκελετοί αυτοί θα μπορούσαν να αποδείξουν τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου. Για δεκαετίες, κυνηγοί σωμάτων διέσχιζαν τις αποικίες, αναζητούσαν ανθρώπινα λείψανα, αγόραζαν και άρπαζαν οστά. Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, ζωντανά «δείγματα» σκελετών δηλητηριάζονταν ή εκτελούνταν κατόπιν εντολής. Σήμερα, κρανία και ανθρώπινα μέλη βρίσκονται κλειδωμένα σε αποθήκες. «Ψυχές που δεν θα αναπαυθούν ποτέ», λένε οι απόγονοί τους.

Για πολλά χρόνια χάθηκαν οι δεσμοί με το παρελθόν, η πίεση όμως που ασκείται σε μουσεία και αρμόδιους συνεχώς αυξάνεται. Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας καθώς και φυλές της Aφρικής, ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να πάρουν πίσω τα λείψανα των προγόνων τους.

Σύμμαχοι στην προσπάθειά τους είναι επιστήμονες, ιστορικοί ακόμα και στελέχη μουσείων που αισθάνονται ότι 100-150 χρόνια μετά, έφτασε η ώρα ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια για το πώς δημιουργήθηκαν αυτες οι συλλογές και να αποδειχθεί η εγκληματικά ανάρμοστη συμπεριφορά των Ευρωπαίων συλλεκτών στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Μέχρι στιγμής λίγα ήταν γνωστά γι’ αυτή την υπόθεση. Για πρώτη φορά θα βγουν όλα στο φως, για να επιστρέψει η ειρήνη στις ψυχές που οι πρόγονοί μας άρπαξαν πριν από πολλά χρόνια. Θα αποκαλύψουμε την ταυτότητα των λεγόμενων «δειγμάτων» σε μια προσπάθεια να τους δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει.

  • Σκηνοθεσία: JENS MONATH
  • Παραγωγή: ZDF