Skip to main content

H αρχαιολογική περιοχή του Wat Phou (Ναός του Βουνού) βρίσκεται στο Λάος, στην επαρχία Τσαμπασάκ. Η διευθύντρια των ανασκαφών, καθηγήτρια Patrizia Zolese, είναι μια χαρισματική γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα. Η έρευνά της έφερε στο φως ένα σημαντικό κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από ναούς, οικισμούς και παλάτια, και αποδεικνύει την ύπαρξη μιας πόλης των Χμερ, σύγχρονης της Άνγκορ στην Καμπότζη. Σήμερα μια συνολική έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά πάρκα της νοτιο-ανατολικής Ασίας και έχει ανακηρυχθεί Tόπος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιά της UNESCO.

Τον Αύγουστο 1969, ένα βομβαρδιστικό της αμερικανικής αεροπορίας βομβάρδισε μια απομονωμένη πεδιάδα στην επαρχία Κουάνγκ Nαμ, στο Βιετνάμ. 1500 χρόνια νωρίτερα, οι Τσάμπας είχαν επιλέξει την ίδια περιοχή για να χτίσουν τους πιο σημαντικούς ιερούς ναούς τους. Τα κτίσματα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη της αρχαιότερης εθνοτικής ομάδας του Βιετνάμ και αποτελούν το σημαντικότερο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του βασιλείου των Τσάμπα, με την ονομασία «O Γιος μου».

Mε τη στήριξη της Iταλικής Aρχαιολογικής Aποστολής, η οποία με τα χρόνια έχει αναπτύξει στενές σχέσεις τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με τους κατοίκους, προωθείται η συνέχιση των ερευνών στην περιοχή.

  • Σκηνοθεσία: ISABELLA ASTENGO
  • Παραγωγή: DUNA FILM INTERNATIONAL, RAI EDUCATIONAL