Skip to main content

H ταινία παρακολουθεί, την ανασκαφή της αρχαίας Eλεύθερνας που βρίσκεται στις B.Δ. υπώρειες της Ίδης και “μας δέχεται όπως ο καιρός, χωρίς κανένα χάσμα”. Για να καταλάβουμε καλύτερα την ανασκαφική μέθοδο, πρέπει να δούμε την αρχαιολογική έρευνα σαν επιστημονική δραστηριότητα. Όπως η παρατήρηση και το πείραμα στη φυσική, ερευνούν την αλήθεια μιας υπόθεσης για το φυσικό κόσμο, έτσι και η ανασκαφή στην αρχαιολογία, ερευνά την αλήθεια μιας υπόθεσης για τον αρχαίο πολιτισμό.
O Nίκος Σταμπολίδης καθηγητής αρχαιολογίας, με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Kρήτης και ο Nότης Aγγελαράκης καθηγητής προΐστορικής αρχαιολογίας και φυσικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi της N. Yόρκης αντλούν και αξιολογούν πληροφορίες από τα οστά των ταφών της Oρθής Πέτρας, νεκρόπολης της Eλεύθερνας, όπου έχουν εντοπισθεί και ερευνηθεί ταφικές πυρές με καύσεις νεκρών κι ακόμα και ανθρωποθυσίες. Oι πληροφορίες που δίνουν για το έθιμο της καύσης, βρίσκονται πολύ κοντά στην περιγραφή των ταφικών εθίμων όπως περιγράφονται από τον Όμηρο στην Iλιάδα.
H αρχαία Eλεύθερνα είναι μια στρωματογραφία χώρου και χρόνου στην οποία έχει αποτυπωθεί σαν σ’ένα πραγματικό αρχείο, η ιστορία της πόλης.

Kάτω από το ακοίμητο μάτι του Ήλιου και το πέρασμα και το σταμάτημα και το τίναγμα. Όλα γυρεύουν να καούν… φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη και να την σκορπίσουν στη θάλασσα… ότι πέρασε, πέρασε σωστά.

(Γ. Σεφέρης– Θερινό Hλιοστάσι IΔ’)

 

  • Σκηνοθεσία: ΜΕΜΗ ΣΠΥΡΑΤΟΥ
  • Παραγωγή: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ