Skip to main content

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Theresa Goell, μιας γυναίκας που αγνόησε  τις προσταγές της οικογένειάς της, της εποχής της και του σώματός της (ήταν βαρήκοη), επιλέγοντας την περιπέτεια και την πρόκληση της αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής της σε ηλικία 50 ετών: έγινε επικεφαλής των ανασκαφών στο Νέμρουντ Νταγκ, τον γνωστό σήμερα αρχαιολογικό χώρο στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Γεννημένη το 1901 στη Νέα Υόρκη, άφησε τον άντρα της και το παιδί της και σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή Ανατολικών Σπουδών στην Παλαιστίνη το 1933, όπου και πήρε μια πρώτη γεύση επιτόπιας έρευνας. Η Theresa ονειρευόταν να κάνει ανασκαφές στο Νέμρουντ Νταγκ, το χώρο όπου βρισκόταν ο τάφος ενός βασιλιά με αμύθητη περιουσία, του Αντίοχου της Κομμαγηνής. Η Theresa είχε τελικά την ευκαιρία να πάει στην Τουρκία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Getty Goldman την προσέλαβε για να συμμετάσχει στις ανασκαφές της Ταρσού. Η περιπέτεια του πρώτου της ταξιδιού στο Νέμρουντ Νταγκ το 1947 έχει αποτυπωθεί στην έγχρωμη ταινία των 16 χιλιοστών που γύρισε επιτόπου ο αδελφός της Kermit.
Άρχισε να κάνει ανασκαφές το 1953. Οι άνθρωποι που δούλευαν για λογαριασμό της, της ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι. Έφερε ρούχα και φάρμακα από τη Νέα Υόρκη, ασχολήθηκε με τα ιατρικά προβλήματα των εργατών της και των οικογενειών τους και δίδαξε τις γυναίκες τους σωματική υγιεινή και αντισύλληψη. Την θεωρούσαν “βασίλισσα του βουνού”.
Παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας είναι η Martha Goell Lubell, ανιψιά της Theresa. Τις επιστολές της Theresa διαβάζει η ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Tovah Feldshuh, ενώ η ταινία χρησιμοποιεί υλικό από το αρχείο της οικογένειας Goell καθώς και από τις συλλογές του Σημιτικού Μουσείου και του Ινστιτούτου Radcliffe.

  • Σκηνοθεσία: MARTHA GOELL LUBELL
  • Παραγωγή: MARTHA GOELL LUBELL