Skip to main content

Η ταινία εστιάζει στις «βραχογραφίες» –παραστάσεις λαξευμένες πάνω στο βράχο– των πρώτων Ινδιάνων της Αμερικής. Μέσα στο μεγαλειώδες τοπίο των canyons –των φαραγγιών της Γιούτα– μας ξεναγεί στις πιο σημαντικές τοποθεσίες, όπου η ανακάλυψη βραχογραφιών άλλαξε άρδην την αντίληψή μας περί προϊστορικής τέχνης.
Μια σειρά από συνεντεύξεις με ειδικούς και λάτρεις της τέχνης αυτής μας βοηθά να κατανοήσουμε μια μοναδική και, παραδόξως, όχι τόσο γνωστή κληρονομιά.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία πολλών από αυτές τις βραχογραφίες, καθώς ξετυλίγεται σαν μια πραγματική έρευνα, με τη συνοδεία δύο ειδικών της βραχογραφίας, τον Πωλ Μπαν και τον Ζαν-Λοΐκ Λεκελέκ.
Τι γνωρίζουν, λοιπόν, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι για τις παράξενες μορφές που βρίσκονται χαραγμένες πάνω στους βράχους; Τι μπορούν να μας αποκαλύψουν γι’ αυτά τα συναρπαστικά έργα, που μας έρχονται από τα βάθη του χρόνου;
Η πολιτεία της Γιούτα διαθέτει μια από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες τέτοιων έργων, γι’ αυτό και αποτελεί το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι υπέροχες τοποθεσίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ιστοριών που ξεπηδούν από τις λαξευμένες παραστάσεις και παραμένουν ακόμα, μια ανοιχτή πρόσκληση να ταξιδέψουμε και να εξερευνήσουμε.
Το τοπίο είναι ίσως αυτό που κρατά το κλειδί του μυστηρίου.

  • Σκηνοθεσία: JEAN-LUC BOUVRET, FRANÇOIS-XAVIER VIVES
  • Παραγωγή: LE MIROIR, GABRIEL CHABANIER