Skip to main content

Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρις στις διεθνείς και τις ελληνικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ακόμη σαφέστερα ότι η Τεχνολογία αποτελούσε έναν μέγιστο τομέα του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού – απ’ την Μυκηναϊκή έως την Ελληνιστική Εποχή.
Η Ελληνιστική περίοδος, ιδίως, συνιστά και την κορύφωση της αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας – σε τέτοιον βαθμό ώστε να τίθεται συχνά το ερώτημα «γιατί άραγε δεν έγινε η βιομηχανική επανάσταση στην Αλεξάνδρεια;». Και οι μέν ερμηνείες της διακοπής της τεχνολογικής ανάπτυξης στα Ελληνιστικά Βασίλεια είναι πολλές, παραμένει όμως ως γεγονός ότι η σύγχρονη Ιστοριογραφία υποτιμά (ή και αγνοεί;) τα σπουδαιότερα απ’ τα τεχνικά επιτεύγματα των Αλεξανδρινών. Ακόμη και η γνησιότητα του πρώτου Αναλογικού Λογισμιτή της Ανθρωπότητας (του Μηχανισμού των Αντικυθήρων δηλαδή) αμφισβητούνταν μέχρι χθες…Ένα άλλο, τεράστιας επιστημονικής και (δυνητικώς) παραγωγικής σημασίας, επίτευγμα των Αλεξανδρινών είναι η αεραντλία που κινείται με αιολική ενέργεια – έργον του Ήρωνος του Αλεξανδρινού. Πρόκειται ίσως για την πρώτη πλήρη μηχανή της Ανθρωπότητας, η οποία μάλιστα δεν κινείται με την ενέργεια δούλων ή ζώων.
Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να δείξει (ιστορικώς και κατασκευαστικώς) ότι η ως άνω μηχανή ήταν και ευχερέστατα τροποποιήσιμη απ’ τους Αλεξανδρινούς, ώστε να γίνει Ατμοκίνητη Υδραντλία – η εμβληματική δηλαδή μηχανή της βιομηχανικής επανάστασης στην Αγγλία. Αλλά δεν πρόλαβαν…

Δείτε το τρέιλερ

  • Σκηνοθεσία: Θ.Π. ΤΑΣΣΙΟΣ, Γ. ΠΟΛΥΖΟΣ, Ν. ΜΗΚΑΣ
  • Παραγωγή: ΔΕΠΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.)