Skip to main content

Η 10η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας
έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
από τις 17 έως και τις 23 Οκτωβρίου.

Θα προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία), με προβολές από τις 12 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ. Όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Δείτε το συνοπτικό πρόγραμμα προβολών (pdf)

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μέμη Σπυράτου (πρόεδρο του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγό του BBC), Νίκο Καλτσά (αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Δημήτρη Κομνηνό (σκηνοθέτη) και Διονύση Πετρουτσόπουλο (κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας) θα κάνει την τελική αξιολόγηση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος και θα απονείμει τα βραβεία του ΑΓΩΝΑ: Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας,  Αρχαιολογικής Ταινίας, Ιστορικής Ταινίας, Εκπαιδευτικής Ταινίας.

Θεσπίζεται Eιδικό Bραβείο “Ενάλιας Αρχαιολογίας Francesco Alliata” στη μνήμη του δασκάλου που χάσαμε πρόσφατα. Ο Francesco Alliata, πρωτοπόρος της υποβρύχιας κινηματογραφίας, κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946.

Τέλος, με την καθημερινή ψηφοφορία των θεατών θα αναδειχθεί η ταινία που θα αποσπάσει το Βραβείο Κοινού, για το οποίο είναι υποψήφιες οι ταινίες τόσο του Διαγωνιστικού όσο και του Πληροφοριακού Τμήματος του φεστιβάλ.

Πριν από την απονομή των βραβείων, η Αναστασία Καπάνταη και ο Σταύρος Νιφοράτος θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Τους συνοδεύουν ο Τάσος Αθανασιάς στο ακορντεόν και ο Πάναγιώτης Φραγκούλης στο πιάνο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έκθεση πρωτότυπων σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο: «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 – Αθήνα 1977)». Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας 9′ που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Την έκθεση επιμελείται ο Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Φέτος, ο ΑΓΩΝ κλείνει τα 20 του χρόνια.
Ελάτε να τα γιορτάσουμε μαζί!

Τιμές εισιτηρίων:
5 € (ζώνη προβολής), 8 € (ημερήσιο), 50 € (εβδομαδιαίο)
Εισιτήρια στα ταμεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
(Ιερά Οδός 58, Κεραμεικός – τηλ. 2103609695)

 

χορηγοί
sponsors                 
χορηγοί επικοινωνίας
 ert
υπό την αιγίδα
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού