Skip to main content

Ιφιγένεια: το βιβλίο της αλλαγής

ΗΠΑ, 2017, 50′

Σκηνοθεσία: Elise Kermani
Παραγωγή: MiShinnah Productions / Elise Kermani

Η ταινία αποτελεί κινηματογράφηση μιας παράστασης εμπνευσμένης από τα έργα του Ευριπίδη για την Ιφιγένεια, καθώς και από ιστορίες σύγχρονων γυναικών που άντεξαν, επέζησαν και γλίτωσαν από την αιχμαλωσία. Ένα κοινό νήμα στις πηγές έμπνευσης αποτελεί η έννοια της φυλακής μέσα στο μυαλό κάποιου έναντι ενός φυσικού τόπου κράτησης ή φυλάκισης.

Η παράσταση βρήκε τις ρίζες της στα βιώματα και στην επιβίωση μιας συγγενούς της Κermani στη φυλακή Evin της Τεχεράνης σε ηλικία 16 ετών. Πώς επιζεί κανείς από αυτά τα βιώματα της απομόνωσης, των σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών βασανιστηρίων;

Ως «αρχαιολόγος του ελληνικού μύθου» η Kermani βρήκε όχημα για την παραγωγή της μέσα από τα αρχαία ελληνικά θεατρικά έργα για την Ιφιγένεια. Αποτελεί ένα έντονο ταξίδι μέσα από μια σειρά από φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα που συνενώνονται σε καταστάσεις εγκλεισμού, λογοκρισίας, φόβου και θανάτου. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, υπάρχει μια αίσθηση ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, εάν οι εμπλεκόμενοι χαρακτήρες συνεχίσουν να επιμένουν, να αναζητούν τη γνώση και να ακούν τις μούσες τους. Η ταινία ολοκληρώνεται με ένα απόσπασμα της ερμηνείας της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» από την Έλεν ΜακΛώλιν.