Skip to main content

12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΑΓΩΝ 2024

Αθήνα, 20-26 Μαΐου 2024

Ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών με 61 ταινίες από 22 χώρες

Η 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ πλησιάζει. Με μεγάλη χαρά ο φορέας, που φέτος κλείνει τα 28 του χρόνια, ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκε από την Προκριματική Επιτροπή η επιλογή των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των φετινών προβολών. Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 61 ταινίες από 22 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές, από 100 χώρες. Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον  Καναδά, την Κίνα, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Το δύσκολο έργο της επιλογής των ταινιών ανατέθηκε στα πέντε μέλη της Προκριματικής Επιτροπής, που αποτελείτο αλφαβητικά από τους:

– Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγο

– Πέγκυ Λάγιου, παραγωγό

– Γιώργος Μουζακίτης, σκηνοθέτη, παραγωγός

– Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγο, συντάκτρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες»

– Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτη

Ο ΑΓΩΝ καλεί και φέτος τους παλιούς, αλλά και νέους φίλους, να απολαύσουν εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες  μία ευρεία θεματική γκάμα. που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα.  Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της. Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Οι 63 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας,  Αρχαιολογίας,  Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί με συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ.

Η Κριτική Επιτροπή του ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται από:

Επίτιμος Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
 • Μάνος Ζαχαρίας
Μέλη (αλφαβητικά)
 • Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
 • Marc Azéma, αρχαιολόγος, σκηνοθέτης, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)
 • Tony Coe, σκηνοθέτης, παραγωγός (Αγγλία)
 • Dario di Blasi, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)
 • Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
 • Θανάσης Λάλας, εικαστικός, συγγραφέας
 • Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)
 • Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγός συναυλιών
 • Διονύσης Πετρουτσόπουλος,  διευθυντής φωτογραφίας
  Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης,  πρόεδρος του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με τη στήριξη:
ΕΟΤ – VisitGreece, Περιφέρεια Αττικής, ΟΠΑΝΔΑ – Δήμος Αθηναίων, Μουσείο της Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Συνδιοργανωτής Τελετής Λήξης
ΟΠΑΝΔΑ-Δήμος Αθηναίων

Χορηγοί Επικοινωνίας και Οργάνωσης
Περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες», Mind 2 Innovate

Χορηγός Βραβείων
Μεταλλεία Σερίφου

Πληροφορίες

Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ
www.agonfestival.com[email protected] | 210 3312990

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Με την στήριξη

Χορηγοί Επικοινωνίας και Οργάνωσης

Χορηγός

Τεχνική υποστήριξη

Υποστηρικτές

Συνεργάτες