Skip to main content

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ , 2023, 20’24’’

Σκηνοθέτης – Παραγωγός: Κυριάκος Σαββόπουλος

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνοπτική παρουσίαση του Alexandrian Necropolis Project (2020-2023), που αφορούσε στην ανάδειξη του Ελληνιστικού Νεκροταφείου του Σάτμπυ στην Αλεξάνδρεια και υλοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας (est. 1893). Προβλήθηκε στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του χώρου (8/5/2023), παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού, αιγυπτιακού και κυπριακού κράτους, καθώς και πολλών άλλων χωρών.

Το 2020, η Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε ένα πολυδιάστατο έργο, με στόχο την εκ νέου διερεύνηση του εντυπωσιακού πλην σημαντικά κατεστραμμένου ελληνιστικού νεκροταφείου του Σάτμπυ, του αρχαιότερου χώρου της Αλεξάνδρειας (λειτουργούσε από το τέλος του 4ου αι. π.Χ.). Το έργο περιλάμβανε: 1) τη συντήρηση και αποκατάσταση του χώρου, 2) την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας, η οποία παρέμενε ως τότε ημιτελής, 3) την προστασία του χώρου από μελλοντική εισχώρηση χωμάτων και νερού, 4) την αναβάθμιση των σύγχρονων εγκαταστάσεων, 5) την ψηφιακή τεκμηρίωση του χώρου (παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου) και την εκπόνηση σύγχρονης μελέτης. Η ομάδα του έργου αποτελείται από επιστήμονες και αρχαιολόγους από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Οξφόρδη και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.

Στο πλαίσιο της ανασκαφής, προέκυψαν πολλές ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων η αποκάλυψη της αρχικής μνημειακής εισόδου του κύριου ταφικού συγκροτήματος (Υπόγειο Α) και περισσότερα από 300 ευρήματα (ανθρώπινα λείψανα, κεραμικά, νομίσματα και γυάλινα αντικείμενα). Έκτοτε, έχουν ολοκληρωθεί: 1) η αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαίων καταλοίπων, 2) η κατασκευή διαχωριστικών τοίχων και συστήματος αποστράγγισης για την προστασία των αρχαίων υπόγειων κατασκευών, 3) η κατασκευή Κέντρου Επισκεπτών για την προβολή μέσων και πληροφοριών, 4) η δημιουργία περιπατητικής διαδρομής με σήμανση γύρω από τον χώρο και η ανακαίνιση όλων των σύγχρονων κατασκευών. Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου και αποκαταστημένου αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν στις 8 Μαΐου 2023.