Skip to main content

Narbo Martius, η κόρη της Ρώμης

Γαλλία, 2020, 52′

Σκηνοθεσία: MARC AZEMA
Παραγωγή: PASSE SIMPLE

H Narbo Martius, η αρχαία πόλη της Ναρμπόν, είναι κάπως ξεχασμένη στα ιστορικά μας βιβλία. Και φυσικά υπάρχει λόγος γι’ αυτό! Τα περισσότερα από τα ερείπιά της δεν είναι ορατά, σε αντίθεση με τις πόλεις της Νιμ ή της Αρλ. Ωστόσο, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Γαλατίας που ιδρύθηκε από τη Ρώμη το 118 π.Χ. και είχε το προσωνύμιο «η Κόρη της Ρώμης».

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που ήταν και το δεύτερο λιμάνι της Αρχαιότητας, μετά από αυτό της Ρώμης. Εδώ και 25 χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει πολλαπλές εξαίρετες και πρωτόγνωρες ανακαλύψεις, οι οποίες μας αποκαλύπτουν έναν τεράστιο πλούτο: προβλήτες, μνημειώδη κανάλια, ναυάγια, ρωμαϊκά σπίτια και νωπογραφίες της εποχής, το Καπιτώλιο, την αυτοκρατορική βίλα κ.λπ.

Χάρη στις τρισδιάστατες απεικονίσεις και μέσα από τα μάτια μιας νεαρής Ρωμαίας, μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε αυτήν την λατινική πρωτεύουσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Ένα εξαιρετικό και πρωτόγνωρο ταξίδι στον αρχαίο κόσμο, με τη φωνή της Γαλλίδας τραγουδίστριας Olivia Ruiz.