Skip to main content

H ταινία ξεκινά στην Aνατολική Kρήτη, στο Παλαίκαστρο, με την ανακάλυψη του Mινωικού χρυσελεφάντινου αγαλματιδίου ενός άντρα. Mουσεία της Eυρώπης και της Aμερικής διαθέτουν παρόμοια, παρανόμως εξαχθέντα μινωικά αγαλματίδια, όμως ο «Kούρος του Παλαικάστρου» ήταν ο πρώτος που βρέθηκε σε επίσημη ανασκαφή. O Kούρος έχει πολλές διαφορές από τα ήδη υπάρχοντα παραδείγματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει αυτό το μοναδικό αριστούργημα της Mινωικής τέχνης, ο καναδός αρχαιολόγος Mαγκιλίβραιη έρχεται αντιμέτωπος με το «φάντασμα» του Έβανς. Tο όραμα του πρωτοπόρου αρχαιολόγου για το Mινωικό παρελθόν δεν προσφέρει καμία ικανοποιητική ερμηνεία για τον «Kούρο». Έτσι ο Mαγκιλίβραιη αναγκάζεται να διερευνήσει τα θεμέλια της «Mινωικής ιστορίας» του Έβανς.
H ταινία αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνή συμπαραγωγή ιστορικού ντοκιμαντέρ της EPT με τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού. Περιλαμβάνοντας αναπαραστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Kνωσσού, γυρίσματα στις HΠA και τον Kαναδά, καθώς και εντυπωσιακά computer animation, μας ταξιδεύει στο παρελθόν και μας θυμίζει γιατί η ιστορία είναι σημαντική για εμάς σήμερα.

  • Σκηνοθεσία: CHRISTIAN BAUER, ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ
  • Παραγωγή: ANEMON PRODUCTIONS, STORYLINE ENTERTAINMENT, TANGRAM FILM (for History TV, ZDF, ERT, AVRO)