Skip to main content
1998

Tα Ρωμαϊκά λιμάνια

Η ιστορία των ρωμαϊκών λιμανιών αρχίζοντας από το πρώτο λιμάνι στον ποταμό Τίβερη, που χρονολογείται από τα χρόνια της Δημοκρατίας. Ο αυξανόμενος όγκος των εισαγωγών για την ικανοποίηση των αναγκών της αναπτυσσόμενης πόλης της Ρώμης, οδήγησε στην κατασκευή της Όστιας, του πρώτου λιμανιού που βρισκόταν πολύ κοντά στις εκβολές του Τίβερη και ήταν προσπελάσιμο από καράβια που έπλεαν στη θάλασσα. Και μετά, καθώς μεγάλωνε η Ρώμη και αυξάνονταν οι ανάγκες της, οι αυτοκράτορες Κλαύδιος και Τραϊανός πρόσθεσαν τις δικές τους μεγαλοπρεπείς λιμενικές εγκαταστάσεις.
Οι διάφορες τεχνικές λύσεις που επέλεξαν οι αρχαίοι Pωμαίοι μηχανικοί επεξηγούνται, και παρουσιάζονται οι διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τις τοποθεσίες των έργων που χάθηκαν. Στη συνέχεια εξετάζονται η ιστορία και οι λόγοι της παρακμής των ρωμαϊκών λιμανιών.
Παρουσιάζονται επίσης οι προσπάθειες των δύο τελευταίων αιώνων για την ανάκτηση και συντήρηση όσων λιμανιών διασώθηκαν από τις φυσικές καταστροφές και την ανθρώπινη κακομεταχείριση.

  • Σκηνοθεσία: CLAUDIO CHIANCA
  • Παραγωγή: PRO-GEO