Skip to main content

Στην πεδιάδα της Χετζάζης στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω ενός σεληνιακού τοπίου, συναντά κανείς ένα εκπληκτικό θέαμα: τεράστιους τάφους που έχουν χαραχθεί στις κορυφές των βράχων, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας στην Ιορδανία. Το Μενταΐν Σαλέχ ήταν κλειστό στους επισκέπτες για αρκετές δεκαετίες, όμως επιτέλους θα αποκαλύψει τα μυστικά του.
Από αυτό το σημείο, πάνω από 2.000 χρόνια πριν, ξεκινούσαν τα καραβάνια με προορισμό την Πέτρα, την πρωτεύουσα, φορτωμένα με λιβάνι και μπαχαρικά για τα λιμάνια της Μεσογείου. Το Μενταΐν Σαλέχ δεν ήταν απλώς νεκρόπολη· ήταν ο τόπος κατοικίας ενός πολύ ενεργού πληθυσμού. Τι ξέρουμε όμως στ’ αλήθεια για τους Ναβαταίους, λαό που έκανε εμπόριο ταξιδεύοντας με καραβάνια και κυριαρχούσε σε μια έκταση που ξεκινούσε από τη Σαουδική Αραβία και έφτανε ως τη νότια Συρία;
Το φθινόπωρο του 2002, μια διεπιστημονική αποστολή με επικεφαλής τον Jean-Marie Dentzer και τη Laila Nehmé μπόρεσε για πρώτη φορά να κάνει ανασκαφές στο χώρο του Μενταΐν Σαλέχ.
H ταινία, με αποκλειστικές εικόνες, παρακολουθεί τη συναρπαστική εξερεύνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν ερευνητές που έψαχναν για νέα ίχνη που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε έναν πολιτισμό κατά βάση άγνωστο στο ευρύ κοινό, παρά το γεγονός ότι κυριάρχησε στην Αραβία για αρκετούς αιώνες.

  • Σκηνοθεσία: BERNARD GEORGE
  • Παραγωγή: GEDEON PROGRAMMES, VALERIE GRENON