Skip to main content

Το Βουθρωτό, στη νότια Αλβανία, συγκαταλέγεται στους Tόπους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Στη δεκαετία του ’30 έγιναν εκεί οι πρώτες ανασκαφές από μια ιταλική αποστολή με επικεφαλής τον Luigi Ugolini και το Αλβανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Από το 1993, μια αγγλο-αλβανική αρχαιολογική αποστολή εργάζεται στο χώρο.
Από πολλές απόψεις, το Βουθρωτό αποτελεί μικρογραφία της ιστορίας της Αδριατικής και του Ιονίου, καθώς από εκεί πέρασαν όλοι οι λαοί που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής, από τους Ιλλυριούς και τους Έλληνες μέχρι τους Βενετούς, τους Τούρκους και τους Γάλλους την εποχή του Ναπολέοντα. Οι αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώνονται στην ερμηνεία της μετάβασης από την κλασική αρχαιότητα στο Μεσαίωνα. Ανασκάπτονται μία μεγάλη ιδιωτική κατοικία που χρονολογείται στα τέλη της αρχαίας περιόδου, τα αποικιακά προάστια της πόλης κι ένα συγκρότημα από βίλες εκτός πόλεως που τελικά αποδείχθηκε ότι σχημάτιζαν ένα μικρό συγκρότημα μονών.
Πέραν αυτού όμως, οι έρευνες στο Βουθρωτό δίνουν το έδαφος σε μια νέα γενιά αλβανών αρχαιολόγων, ενώ στο χώρο δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα εθνικό πάρκο, συνδέοντας την αρχαιολογία με τις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής χώρας.

  • Σκηνοθεσία: ANDREW GUY
  • Παραγωγή: THE BUNTRINT FOUNDATION, EYE TO EYE TELEVISION