Skip to main content

Θέμα της ταινίας είναι η ανακάλυψη ενός θεάτρου 2.000 ετών στην Πάφο. Eργάτες της ανασκαφής είναι αυστραλοί εθελοντές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν υπό την εποπτεία μιας ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.
Παρακολουθούμε την ανασκαφή εν μέρει μέσα από τα μάτια των εθελοντών αυτών, τις προσδοκίες τους, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές τους, μέσα από συνεντεύξεις που γυρίστηκαν επιτόπου, στη διάρκεια της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου. Τις μαρτυρίες τους συμπληρώνει ο καθ. Richard Green, επικεφαλής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Eκθέτει λεπτομερώς την ιστορία του θεάτρου και η αφήγησή του αποτελεί τη βάση της ιστορίας της ταινίας.
Το ντοκιμαντέρ παίζοντας και εκπαιδευτικό ρόλο, αναφέρεται εν συντομία στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αρχαίες θεατρικές παραστάσεις και στο ρόλο του θεάτρου στην αρχαία κοινωνία. Επισκεπτόμαστε τους Τάφους των Βασιλέων, που συγκαταλέγονται στους Tόπους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ενώ παρακολουθούμε και μερικές συναρπαστικές ανακαλύψεις, όπως μία εγχάρακτη μαρμάρινη πλάκα.
Η καρδιά ωστόσο της ταινίας είναι οι ιστορίες όσων συμμετείχαν στην ανασκαφή. Μέσα από τις διαφορετικές τους απόψεις ο θεατής παίρνει μια ιδέα για την “εμπειρία της ανασκαφής”. Γιατί πήγαν; Τι περίμεναν; Τι βρήκαν στην Κύπρο, μια χώρα τόσο μακρινή, που όμως έχει πνευματικούς δεσμούς με τη σύγχρονη Αυστραλία;

  • Σκηνοθεσία: DARRELL RIGBY
  • Παραγωγή: DARELL RIGBY