Skip to main content

Απομεινάρια των λατομείων από τα οποία προήλθε το χρωματιστό μάρμαρο που τόσο αφειδώς χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η μεγαλόπρεπη Ρώμη της κλασικής περιόδου, βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του μαρμάρου με εντυπωσιακές ψηφιακές λεπτομέρειες: η πλήρης επικράτησή του από τον 1ο ως τον 3ο αιώνα μ.Χ., η μεγάλη περίοδος σιωπής και η εκ νέου ανακάλυψή του, με την οποία ξεκινάει μία νέα περίοδος ομορφιάς.
Ένας κίονας από ροζ γρανίτη στο Πάνθεον: το μέρος απ’ όπου εξορύχθηκε βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα μακριά, στη βραχώδη και άγονη Αίγυπτο. Mέσω της ερήμου μεταφέρθηκε στον Νείλο και στη συνέχεια, έφτασε με σχεδίες στη θάλασσα. Ένα ειδικά κατασκευασμένο πλοίο τον μετέφερε, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, στη Ρώμη, όπου μαζί με άλλους κίονες στο Πάνθεον και στη βασιλική Ουλπία, στέκονται μεγαλοπρεπείς και πανέμορφοι, όπως και οι χιλιάδες άλλες δημιουργίες από μάρμαρο, που έκαναν την αυτοκρατορική Ρώμη μοναδική. Το μάρμαρο προερχόταν απ’ όλη την αυτοκρατορία: χρυσοκίτρινο από την Νουμιδία, κόκκινο από την Πελοπόννησο, ροζ αλάβαστρο από την Αλγερία, πράσινο από τη Θεσσαλία, σκούρο κόκκινο από τη Θηβαΐδα.
Η ταινία είναι αυστηρά επιστημονική και βασίζεται στο βιβλίο “Marmora romana” του Raniero Gnoli. Εξερευνά τον κόσμο των “κυνηγών μαρμάρου” στο παρόν και το παρελθόν, και την αναζήτηση κοιτασμάτων “λαμπερής πέτρας”, που ορισμένες φορές ήταν πολυτιμότερη κι από χρυσάφι. Αντικείμενα της θεϊκής εξουσίας των αυτοκρατόρων, πορτρέτα ωραίων γυναικών, πολεμιστές, σκλάβοι, μυθικά όντα και χρυσές θεότητες με πολύτιμα πλουμίδια. Η “λαμπερή
πέτρα”, ως πρωταγωνίστρια μιας “αρχαιολογικής περιπέτειας”.

  • Σκηνοθεσία: FOLCO QUILICI
  • Παραγωγή: ISTITUTO LUCE