Skip to main content

Ο ΑΓΩΝ, η διετής Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου που οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΓΩΝ σε συνεργασία με το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες”, πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή φορά αλλά με πολλές πρωτιές: πρώτη φορά στο Θέατρο Κνωσσός και πρώτη φορά μήνα Νοέμβριο.
Για πρώτη φορά όλες οι ξένες ταινίες, διαγωνιζόμενες και μη, θα είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά. Μεταξύ αυτών των ταινιών και στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πρωτοπόρο ιταλό κινηματογραφιστή Francesco Alliata, θα προβληθεί για πρώτη φορά σε κινηματογραφική αίθουσα και υποτιτλισμένη στα ελληνικά, η ταινία “Η Χρυσή Άμαξα” του Jean Renoir με τη θρυλική Anna Magniani. Παράλληλα, παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας του Francesco Alliata με θέμα τη Γέννηση της Υποβρύχιας Κινηματογραφίας, η οποία φιλοξενείται στους χώρους του θεάτρου Κνωσσός.
Για πρώτη φορά θα απονεμηθεί Βραβείο Αρχαιολογικού Ρεπορτάζ, ενώ η απονομή των Βραβείων θα διανθιστεί με ήχους αρχαίας ελληνικής μουσικής, σε σύνθεση Μιχάλη Χριστοδουλίδη.
Τέλος, κορυφαία στιγμή του ΑΓΩΝΑ θα είναι η εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα στο Θέατρο REX, όπου ο γνωστός τραγουδιστής θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Χορηγοί διοργάνωσης: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης-Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
Με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Χορηγός επικοινωνίας MEGA

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γιούλη Βελισσαροπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός
Ευάγγελος Καραμανές, δρ Εθνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Παρασκευή Κατημετζή, δημοσιογράφος
Άννα Λαμπράκη, αρχαιολόγος, εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ιστορικός, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Dario di Blasi, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Rovereto (Ιταλία)
Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
Carole Lazio, ειδικός κινηματογράφου σε θέματα αρχαιολογίας και εθνολογίας
Giovanna Ruscito, ειδικός κινηματογράφου του ιταλικού περιοδικού Archeologia Viva
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης
Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής αρχαιολογίας, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Γιώργος Τριανταφύλλου, μοντέρ