Skip to main content

Ο ΑΓΩΝ, Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΓΩΝ σε συνεργασία με το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες”.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται αρχαιολογικά, εθνογραφικά και λαογραφικά θέματα κυρίως της Μεσογείου και που καταγράφουν έναν κόσμο που χάθηκε, ή αυτόν που χάνεται, δηλαδή το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους θεατές να διαπιστώσουν ότι η αρχαιολογία σε όλον τον κόσμο δεν πάσχει από προγονοπληξία, δεν αναμοχλεύει στάχτες προγόνων, αλλά ανιχνεύει μέσα στο χώρο και το χρόνο σπίθες γνώσης και πνεύματος.
Στα 12 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝ έχει εξελιχθεί σε θεσμό με πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση. Τη στιγμή που η Ευρώπη σφύζει από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία…), ο ΑΓΩΝ είναι το μοναδικό αντίστοιχο φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα συνυφασμένη παγκοσμίως με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας.
Ο ΑΓΩΝ επιστρέφει στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, απ’ όπου ξεκίνησε τον Μάιο του 1996 και σας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από 31 ώρες προβολών….

Yπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Χορηγοί διοργάνωσης: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Τουρισμού, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Χορηγοί Βραβείων: Τηλεόραση της Βουλής των ΕλλήνωνMEGA Channel, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σοφία Αντωνιάδου, αρχαιολόγος
Γιούλη Βελισσαροπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Βρεττάκος, σκηνοθέτης
Ευάγγελος Καραμανές, δρ εθνολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Παρασκευή Κατημερτζή, δημοσιογράφος
Άννα Λαμπράκη, αρχαιολόγος, εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
Σάκης Μανιάτης, κινηματογραφιστής

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός-σκηνοθέτης
Μάνος Ευστρατιάδης, σκηνοθέτης
Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
Νικόλαος Καλτσάς, αρχαιολόγος, Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του ΑΓΩΝΑ