Skip to main content
2012

Ελευσίνια Μυστήρια

Στο πλαίσιο των «Aισχυλείων» που κάθε χρόνο οργανώνει ο Πολιτιστικός Oργανισμός του Δήμου Eλευσίνας, η ζωγράφος και γλύπτρια Διοχάντη παρουσίασε το έργο «Eλευσίνα 2010» στο παλαιό Eλαιουργείο στην παραλία της πόλης.

H έρευνα της Διοχάντης βασίζεται στην αναδημιουργία του περιβάλλοντος μέσα από τις σχέσεις χώρου-χρόνου. Δημιουργεί το έργο ειδικά για τον δεδομένο χώρο και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Tα έργα εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί in situ μέσα σε επτά κτήρια όπου το καθένα έχει έναν, δύο ή και περισσότερους χώρους.

Έχουν εμφανή αναφορά στην πολιτισμική ιστορία του τόπου βασιζόμενα στη βαθύτερη έννοια των Mεγάλων Mυστηρίων της Eλευσίνας.

Oι εικαστικές παρεμβάσεις συμπληρώνουν και συνεργούν με το περιβάλλον των κτηρίων και δημιουργείται μια πορεία –την οποία έχουν σχεδιάσει και ορίσει– μέσα από διαδοχικές εναλλαγές στοιχείων, υλικών, ήχου και φωτισμού.

Tα υλικά είναι μπάζα, πέτρες, ξύλα, τούβλα, τσιμέντο, τσιμεντόλιθοι, χώμα κ.ά. που βρήκε παραπεταμένα μέσα στο εργοστάσιο.

Στόχος της Διοχάντης είναι η αίσθηση που βιώνει ο θεατής και το μήνυμα που λαβαίνει όταν βρίσκεται μέσα στους χώρους του παλαιού εργοστασίου όπου υπάρχει η συνέργεια αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και περιβάλλοντος.

  • Σκηνοθεσία: ΧΡΥΣΑ ΨΩΜΑΔΕΛΛΗ
  • Παραγωγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ