Skip to main content

Μια βροχερή νύχτα, ο διευθυντής του Βιομηχανικoύ Μουσείου της Σύρου διασταυρώνει πληροφορίες για ένα παλιό ναυάγιο. Μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα όπου μετά από σχετική έρευνα σαλπάρει με την καταδυτική του ομάδα για το νησί της Κέας, στις Κυκλάδες. Tο ναυάγιο εντοπίζεται κοντά στις ακτές σε βάθος 55 μέτρων, και η περιπέτεια ξεκινά.

Το βυθισμένο πλοίο είναι ένα ατμόπλοιο τροχήλατο, που με την πρώτη ματιά θυμίζει ποταμόπλοιο. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα πλοία με ατμομηχανή, πριν την ανακάλυψη της προπέλας, που βυθίσθηκε το 1868. Το πλοίο ονομάζεται «Πατρίς» και άνηκε στην πρώτη ακτοπλοϊκή εταιρία της Ελλάδας, την «Ελληνική Ατμοπλοΐα» με έδρα την Σύρο.

Η ερευνητική ομάδα ξεκινά τις συστηματικές καταδύσεις: μελετά το ναυάγιο, εισέρχεται στο εσωτερικό του και ανελκύει διάφορα αντικείμενα. O διευθυντής του μουσείου συγκεντρώνει πληροφορίες για το σκάφος και γρήγορα οδηγείται στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν να ανελκυστεί ο ένας εκ των δυο τροχών, καθώς τέτοιο σύστημα πρόωσης δεν σώζεται πουθενά έως σήμερα. H ομάδα αποφασίζει να προσπαθήσει να ανελκύσει τον τροχό. Ένας πλωτός γερανός, ένα ρυμουλκό και διάφορα άλλα σκάφη συνεργάζονται για την ανέλκυσή του. Η θάλασσα όμως έχει και τις αναποδιές της. Το βάρος είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, το βάθος των 55 μέτρων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον ακριβή έλεγχο του γερανού και η αγωνία κορυφώνεται…

  • Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • Παραγωγή: ΕΡΤ, ΤΕΧΝΙS, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΡΟΥ