Skip to main content

Δεκέμβριος, 1662. Ο Ρέμπραντ καταστρέφει με ψαλίδι τον τελευταίο του πίνακα “Η Συνωμοσία του Claudius Civilis”. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο δήμαρχος του Άμστερνταμ είχε παραγγείλει το μνημειώδες αυτό έργο για να διακοσμήσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. Η απρόσμενη αυτή παραγγελία θα μπορούσε να χαρίσει και πάλι στον Ρεμπράντ τη χαμένη του δόξα. Το έργο όμως τελικά απορρίπτεται με φτηνές δικαιολογίες. Ο Ρέμπραντ συνειδητοποιεί έτσι το τεράστιο χάσμα ιδεών που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και στους συμπατριώτες του και αποφασίζει να ακολουθήσει τον δικό του, ακόμη πιο ριζοσπαστικό, δρόμο.
Ο Κρίστιαν Χόιχενς παρατηρεί τον πλανήτη Κρόνο και ανακαλύπτει τους δορυφόρους του. Ο Γιάν Σβάμμερνταμ αντιστρέφει το τηλεσκόπιο που χρησιμοποιεί ο Χόιχενς στις αστρονομικές του παρατηρήσεις και ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο, τον μικρόκοσμο. Ο Σπινόζα τελειοποιεί το φιλοσοφικό του σύστημα, ένα ανεπανάληπτα καινοτόμο σύστημα που πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο…
Το Άμστερνταμ είναι εκείνη την εποχή η πιο ισχυρή εμπορική μητρόπολη του δυτικού κόσμου. Τα αμύθητα πλούτη που συγκεντρώνει ενοχλούν τις γειτονικές του χώρες, Γαλλία και Αγγλία, που αναρωτιούνται πώς ένας τόσο μικρός τόπος μπορεί να γνωρίσει τέτοια άνθηση. Η ενόχληση αυτή θα γίνει αιτία πολέμου. Το Άμστερνταμ όμως εξακολουθεί να συγκεντρώνει πλήθη μεταναστών, εργατών, ναυτικών, καλλιτεχνών και εμπόρων που έρχονται για να γλυτώσουν από τις μάστιγες του 17ου αιώνα, πολέμους και θρησκευτικούς διωγμούς.

  • Σκηνοθεσία: JEAN LOIC PORTRON
  • Παραγωγή: 13 PRODUCTION, ARTE FRANCE