Skip to main content

Στη βόρεια Υεμένη υπάρχει μια ερημική περιοχή που ονομάζεται Τζάουφ. Πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη περιοχή, μερικώς ελεγχόμενη από την κεντρική κυβέρνηση, όπου γίνονται μαζικές λεηλασίες των προ-ισλαμικών ερειπίων από τις τοπικές φυλές με τη συνενοχή αρχαιοκαπήλων.
Μια γαλλο-υεμενική αρχαιολογική αποστολή επρόκειτο να πάει στην περιοχή το 2006 για να πραγματοποιήσει ανασκαφές σ’ έναν ναό 2000 ετών προ της χριστιανικής περιόδου και να φτιάξει έναν χάρτη με τις σημαντικότερες τοποθεσίες που κινδυνεύουν από λεηλασίες. Αλλά όταν οι τοπικές φυλές συνειδητοποίησαν ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος των δραστηριοτήτων τους, που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα, εναντιώθηκαν στο ερχομό των αρχαιολόγων, παρά την εντολή του προέδρου της Υεμένης.
Το τηλεοπτικό συνεργείο που θα ακολουθούσε την αποστολή κατάφερε να φτάσει στην απαγορευμένη περιοχή χωρίς τους ερευνητές και μετέφερε εικόνες και μαρτυρίες μιας πραγματικής πολιτιστικής καταστροφής. Οι διαφωνίες μεταξύ των φυλών κόντεψαν να προκαλέσουν σύρραξη και χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός για να φυγαδεύσει το συνεργείο από έναν τόπο όπου οι διαφορές συχνά λύνονται με τα όπλα.
Όσο για τους αρχαιολόγους που έμειναν στη Σαναά, δεν χάνουν τις ελπίδες τους πως η κυβέρνηση και οι φυλές θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει τις ανασκαφές σε αυτές τις άγνωστες τοποθεσίες και θα μπορέσουν έτσι να δώσουν απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του βασιλείου του Σαβά και ολόκληρου του πολιτισμού της Υεμένης.

  • Σκηνοθεσία: KOREL PROKOP
  • Παραγωγή: CONSTANCE FILMS, AMIP, ARTE FRANCE