Skip to main content

Καλοκαίρι του 1908, κοντά στην ακτή της Τυνησίας: ο φιλόδοξος αρχαιολόγος Aλφρέντ Mερλέν (1876-1965), ακολουθεί ένα παράτολμο σχέδιο. Έχει ακούσει για μυστηριώδη έργα τέχνης στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην πόλη Mαχντία και ξεκινάει μια υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο σημείο όπου εντοπίστηκαν. Κανένας δεν έχει τολμήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν καθώς τα εμπόδια για την κατάδυση στα βάθη των ωκεανών μοιάζουν ανυπέρβλητα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Mερλέν και η ομάδα του, αποτελούμενη από έλληνες δύτες, καταφέρνει να περισυλλέξει τεράστιους κίονες, αγάλματα και άλλους πολύτιμους θησαυρούς. Από πού προέρχονται όμως αυτά τα έργα τέχνης;
Το ερώτημα απασχολεί τους επιστήμονες ακόμη και σήμερα. Ο Mισέλ Λ’ Oυρ, διευθυντής της γαλλικής διεύθυνσης υποβρύχιας αρχαιολογίας, έχει μελετήσει πολυάριθμα ευρήματα από τη Μεσόγειο θάλασσα. Και είναι βέβαιος ότι τα μυθικά ευρήματα της Mαχντία προέρχονται από ένα ρωμαϊκό πλοίο που μετέφερε έργα τέχνης και βυθίστηκε πριν από 2.000 χρόνια. Πιθανότατα είχε φύγει από την Αθήνα και κατευθυνόταν στη Ρώμη, όταν έπεσε σε θύελλα και καταποντίστηκε.
Σε αντίθεση με τον Mερλέν, ο Mισέλ Λ’ Oυρ χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Oι αρχαιολόγοι πλέον μπορούν να εξερευνήσουν κάθε γωνιά της Μεσογείου. Καταδύονται σ’ έναν κόσμο γεμάτο βυθισμένους θησαυρούς, όπου τα κατάλοιπα του παρελθόντος έχουν επιβιώσει επί χιλιετίες σχεδόν αναλλοίωτα. Για πολλούς άλλωστε, η Μεσόγειος είναι το «μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου».
Με την τόλμη και την επιμονή του, ο Aλφρέντ Mερλέν άνοιξε τις πύλες αυτού του θαυμαστού κόσμου και πέρασε στην ιστορία ως ο ιδρυτής της υποβρύχιας αρχαιολογίας.

  • Σκηνοθεσία: KAY SIERING, MARC BRASSE
  • Παραγωγή: ZDF