Skip to main content

Tο εμπόριο ευγενών μετάλλων αποτέλεσε από την αρχαιότητα έναν κλάδο με αποτελεσματικές μεθόδους εξόρυξης, περίπλοκες τεχνικές τήξης και οργανωμένα συστήματα διανομής. Από το 1800 π.Χ. περίπου, ανθούσε σε στεριά και θάλασσα ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο διακίνησης προϊόντων στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεγάλη ζήτηση είχαν πολύτιμα αγαθά όπως το ελεφαντόδοντο, το κεχριμπάρι, ο χρυσός, η πορφύρα, τα μπαχάρια, ακόμη και το αλάτι. Tα πλέον περιζήτητα όμως εμπορικά προϊόντα στον τότε γνωστό κόσμο ήταν ο κασσίτερος και ο χαλκός. Aπό αυτές τις δύο πρώτες ύλες, οι ευρηματικοί σιδηρουργοί της εποχής έφτιαξαν ένα κράμα: τον πολύτιμο μπρούντζο.
Το ευγενές αυτό μέταλλο έφερε μοναδική οικονομική άνθηση. Η θριαμβευτική πορεία του ξεκίνησε από την Αίγυπτο, όπου η κατασκευή εργαλείων για τα μεγάλα οικοδομικά έργα σε όλη τη χώρα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες του νέου μετάλλου. Ο θρυλικός φαραώ Ραμσής Β’ ίδρυσε την πρώτη μονάδα παραγωγής μπρούντζου στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου καθημερινά γινόταν η επεξεργασία εννέα περίπου τόνων χαλκού και κασσίτερου.
H άνθηση του εμπορίου στην Ευρώπη έφερε πρόοδο και ευημερία, παράλληλα όμως άνοιξε το δρόμο στις απάτες, τις επιδρομές και τους πολέμους. Η οικονομική άνθηση έδειξε τη σκοτεινή πλευρά της και σκόρπισε το χάος στην ανθρωπότητα. Ο αγώνας για την κυριαρχία των σημαντικότερων εμπορικών πόλεων ανήκει στα πιο ζοφερά κεφάλαια της περιόδου και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της Εποχής του Χαλκού.

 

  • Σκηνοθεσία: FRANZ LEOPOLD SCHMELZER, GERHARD REKEL
  • Παραγωγή: ILONA GRUNDMANN PRODUCTION (FOR ZDF)