Skip to main content

Ο ΑΓΩΝ και το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες” παρουσιάζουν την 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και πέρα από τη Μεσόγειο. Η θεματολογία του φεστιβάλ διευρύνεται, το διαγωνιστικό τμήμα επεκτείνεται, και 55 εξαιρετικού ενδιαφέροντος παραγωγές διεκδικούν τα Βραβεία της Κριτικής Επιτροπής και του Κοινού.
Από τις Μυκήνες και τη Νεμέα στη Νήσο του Πάσχα και τους Μάγια, από τη Μεσσήνη και το Καστελλόριζο στο Μαλί και τη Νιγηρία, από την Κρήτη και την Κύπρο στη Ζανζιβάρη και την Κένυα, ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από 36 και πλέον ώρες προβολής.
Κόντρα στο ρεύμα των καιρών, επιμένουμε να επενδύουμε στη διαρκή αναζήτηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Μια αναζήτηση που δεν διχάζει λαούς, αλλά τους ενώνει. Εργαλείο μας ο κινηματογράφος και το ντοκιμαντέρ ειδικότερα, που δεν αποτελεί απλά μέσο καταγραφής αλλά και γλώσσα ποιητικής έκφρασης.
Ο ΑΓΩΝ ταξιδεύει φέτος “από το Δήμο της Αθήνας στους Δήμους του Κόσμου”, με συνοδοιπόρο και συνδιοργανωτή τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Υποστηρικτές της διοργάνωσης: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Ακροπόλεως, Βουλή Τηλεόραση, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ιουλία Βελισσαροπούλου
, καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάγγελος Καραμανές, κύριος ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Παρασκευή Κατημερτζή, δημοσιογράφος
Άννα Λαμπράκη, αρχαιολόγος-εκδότρια του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες
Μαριάννα Στραπατσάκη, ζωγράφος-video καλλιτέχνης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός-σκηνοθέτης
Παναγιώτης Δούβας, σκηνογράφος-εκπρόσωπος του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
Διονύσης Πετρουτσόπουλος, κινηματογραφιστής
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης-πρόεδρος του φεστιβάλ ΑΓΩΝ