Skip to main content

To αντικείμενο της ταινίας τοποθετείται στην Αρχαία Κόρινθο, κάπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Η πλούσια και φημισμένη Κόρινθος διέθετε δύο λιμένες: το Λέχαιον, στον Κορινθιακό κόλπο και τις Κεγχρεές, στον Σαρωνικό κόλπο. Τα πλοία που ξεφόρτωναν στο Λέχαιον και συνέχιζαν τον πλουν προς ανατολάς, αντί να κάνουν το γύρο ολόκληρης της Πελοποννήσου, διαπεραιώνονταν δια ξηράς πάνω στον Iσθμό (στον Δίολκο), ξανάπεφταν στον Σαρωνικό και έπλεαν στον προορισμό τους. Το αντίστροφο γινόταν για τα πλοία που έρχονταν απ’ την Ανατολή και συνέχιζαν μέσω του Κορινθιακού.
Η ταινία περιγράφει αυτήν ακριβώς την πορεία ενός εμπορικού αρχαιοελληνικού πλοίου που ξεφορτώνει κασσίτερο και άλλα εμπορεύματα στο Λέχαιον, περνάει δια ξηράς τον ισθμό της Κορίνθου, πέφτει στον Σαρωνικό, πλέει στον νότιο λιμένα για να φορτώσει κορινθιακούς αμφορείς, και συνεχίζει το ταξίδι του για την Κύπρο.
Ο Δίολκος, ο οποίος για 1500 χρόνια διαπεραίωσε απάνω του χιλιάδες πολεμικά και εμπορικά πλοία, θεωρείται σπουδαίο εθνικό μνημείο. Αυτή δε η ταινία ελπίζεται ότι θα γίνει αφορμή για την επιτάχυνση των έργων στερέωσης, συντήρησης και προβολής των λίγων τμημάτων του Δίολκου που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Και διότι τέτοια μνημεία της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας συνιστούν καίριους μάρτυρες του ελληνικού πολιτισμού.

  • Σκηνοθεσία: Θ.Π. ΤΑΣΣΙΟΣ, Γ. ΠΟΛΥΖΟΣ, Ν. ΜΗΚΑΣ
  • Παραγωγή: ΤΕΕ