Skip to main content

Η ταινία περιγράφει τις ανασκαφές στο Ερκολάνο, ακολουθώντας τον αρχαιολόγο Αμεντέο Μαïούρι ο οποίος, σε περισσότερα από 30 χρόνια, έφερε στο φως μια ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία στην έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου, το 79 π.Χ.
Σήμερα, τα 2/3 της πόλης βρίσκονται ακόμη κάτω από την σύγχρονη πόλη του Ερκολάνο. Για να συνεχιστούν οι ανασκαφές θα πρέπει να γκρεμιστούν αρκετά καινούργια κτίρια της πόλης, τακτική που υιοθέτησε ο Μαïούρι μερικά χρόνια πριν το θάνατό του.
Τα ημερολόγια του Μαïούρι, μαζί με συνεντεύξεις και σπάνιο υλικό, μας οδηγούν στην ανακάλυψη του αρχαιολογικού αυτού χώρου και μας προσκαλούν να αναλογιστούμε τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το παρελθόν τους: επιθυμούν να το ανακαλύψουν, να το κατανοήσουν και να το διαφυλάξουν.
«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο και εξαντλητικό να πείσουμε τους ανθρώπους πως το Ερκολάνο είναι μια πόλη και όχι ένα ορυχείο έργων τέχνης. Ήταν μια πόλη μικρότερη σε μέγεθος από την Πομπηία, πολύ διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική. Με το δικό της αστικό χαρακτήρα, το δικό της πολιτισμό και κυρίως με το δικό το ανθρώπινο πρόσωπο». Αμεντέο Μαïούρι

  • Σκηνοθεσία: MARCELLINO DE BAGGIS
  • Παραγωγή: MARCELLINO DE BAGGIS