Skip to main content

Η κινηματογραφική τέχνη από μόνη της δεν είναι καθόλου εύκολη, η Τέχνη όμως της Αρχαιολογικής Ταινίας, περνάει σε άλλο επίπεδο. Μια σοβαρή επιστήμη προσπαθεί να τύχει προσοχής αλλά εξαιτίας της οπτικο-ακουστικής μανίας της εποχής μας, οι σκηνοθέτες αναζητούν συνεχώς καινούργιους τρόπους να παρουσιάσουν το θέμα τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.
Ταξιδεύοντας σε Ιταλία, Αίγυπτο, Αμερική και Γερμανία, η ταινία παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με τη ματιά ενός, όχι και τόσο σοβαρού, φοιτητή του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας. Αρχαιολογικές ταινίες με τη μορφή βίντεο-κλιπ; Γιατί όχι!
Συχνά στις επιστημονικές ή ερευνητικές ταινίες το κείμενο πνίγει την εικόνα, που χρησιμοποιείται μόνο για αναπαράσταση γεγονότων. Tα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τους αρχαιολόγους ως θαρραλέους και ατρόμητους κυνηγούς θησαυρών έγιναν πολύ της μόδας και παράγονται κατά εκατοντάδες. Έτσι μόνο οι ασυνήθιστες και πρωτότυπες ιστορίες αρχαιολογικών ανακαλύψεων ξεχωρίζουν πλέον. Οι ήρωες δε χρειάζεται να είναι επαγγελματίες αρχαιολόγοι, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι απλοί ερασιτέχνες.
Συμπέρασμα: αυτό που πάντα χρειάζεται είναι μια δραματική, συναρπαστική και πειστική ιστορία. Το δράμα πουλάει! Τα ειδύλλια πουλάνε! Ο έρωτας πουλάει! Κι ας μην ξεχνάμε: μια από τις πιο εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την αρχαιολογία είναι πως μελετάει μόνο το παρελθόν, ενώ θα μπορούσε να μελετάει ο,τιδήποτε αφήνει πίσω της μια κοινωνία…

  • Σκηνοθεσία: JESSICA & RALPH STROEHLE
  • Παραγωγή: RALPH STROEHLE (SCHARZFILM), I. TUMULTY (ECHO-FILM)