Skip to main content

Τον Ιούλιο του 2001 εμφανίστηκε στο Ισραήλ μια αξιοσημείωτη λίθινη πλάκα. Γνωστή ως Επιγραφή του Iωά, ήταν ένα αρχαιολογικό θαύμα που φαινόταν να δίνει απάντηση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα του αρχαίου κόσμου. H πλάκα έφερε μια επιγραφή που αποκάλυπτε ότι πριν από 3.000 χρόνια, στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, ακριβώς όπως περιγράφεται στη Βίβλο, υπήρχε ένας μεγαλοπρεπής ναός – ο θρυλικός Ναός του Σολομώντα. Ήταν το πρώτο αρχαιολογικό τεκμήριο για την ύπαρξη του Ναού.
Kορυφαίοι επιστήμονες του Ισραήλ μελέτησαν την πλάκα και απεφάνθησαν ότι ήταν αυθεντική. H πλάκα όμως ήταν άγνωστης προέλευσης κι έτσι οι αρχαιολόγοι αντιμετώπιζαν το θέμα με καχυποψία. Οι αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν να διεξάγουν επίσημη έρευνα για να αποφασιστεί αν η επιγραφή ήταν γνήσια.
Οι σημαντικότεροι ειδικοί επιστήμονες της χώρας εξέτασαν εκ νέου την πλάκα και, καθώς τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα, ανακοίνωσαν το πόρισμά τους: η Επιγραφή του Iωά ήταν τελικά μια καλοστημένη απάτη. Καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να βρουν πώς έγινε η απάτη, κι από ποιον, ανακάλυψαν τις δραστηριότητες των παραχαρακτών σ’ όλη τους την έκταση– και οι επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης έγιναν αισθητές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

  • Σκηνοθεσία: SEAN SMITH
  • Παραγωγή: LARISSA ACASTER, TV 6