Skip to main content

Στην επαρχία Ζιρόφτ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, μια αλλαγή στον ρου του ποταμού Χαλίλ Ρουντ στο οροπέδιο του Ιράν αποκάλυψε πρόσφατα ίχνη ενός πολιτισμού 5.000 ετών που ως εκείνη την ημέρα κανείς δεν υποπτευόταν. Περισσότεροι από 80 αρχαιολογικοί χώροι έχουν ήδη ταυτιστεί σε μια λωρίδα γης 40 χλμ. στα νότια του Ζιρόφτ. Πέντε πελώρια νεκροταφεία έχουν συληθεί όμως οι γύρω κατοικίες είναι ακόμα άθικτες.
Η ποσότητα των ευρημάτων, η σημασία των αντικειμένων και η έκταση της περιοχής (μήκους 400 χλμ.!) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν εντελώς πρωτότυπο και ακόμα άγνωστο πολιτισμό. Δεδομένης της περιόδου για την οποία μιλάμε, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για ανακάλυψη μείζονος σημασίας, η οποία μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την κοινή πεποίθηση ότι ο πολιτισμός πήγαζε από ένα μόνο μέρος της Μεσοποταμία. Το 2003 ο καθηγητής Yousef Madjidzadeh, επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας, έφερε στο φως τα πρώτα απομεινάρια από τα τείχη της πόλης που φτάνουν σε μήκος τα 1.000 στρέμματα, καθώς και μια πελώρια κατασκευή που ενδέχεται να είναι ζιγκουράτ (είδος πυραμιδόσχημου πύργου-ναού).
Ο Madjidzadeh είναι τώρα πεπεισμένος ότι φέρνει στο φως το μυθικό βασίλειο της Aράττα το οποίο περιγράφεται στους πιο αρχαίους μύθους των Σουμερίων που βρέθηκαν στην Ουρούκ: μία πλούσια και ισχυρή πόλη-κράτος, η οποία θα πρέπει να έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της θρησκείας των Σουμερίων και ήταν τόσο σημαντική που ενδέχεται να είχε ανακαλυφθεί γραφή για την επικοινωνία ανάμεσα στην Ουρούκ και στην Aράττα.

  • Σκηνοθεσία: OLIVIER JULIEN
  • Παραγωγή: GEDEON PROGRAMMES, MARIE-PIERRE AULAS