Skip to main content

Ο ΑΓΩΝ, η διετής Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που οργανώνεται από την ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, πραγματοποιείται για έκτη συνεχή φορά εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια συνεργασία που εντάσσει τον ΑΓΩΝΑ στη μεγάλη οικογένεια του κινηματογράφου.
Ο ΑΓΩΝ δίνει στη λέξη “αρχαιολογία” μια πλατιά έννοια που περιλαμβάνει τη βιομηχανική αρχαιολογία, τη λαογραφία, τις λαϊκές τέχνες και γενικά την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του χώρου της Μεσογείου. Κάθε δύο χρόνια παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό ταινίες από διάφορες χώρες του κόσμου, σκηνοθετημένες με διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές ευαισθησίες. Στόχος του είναι όχι μόνο να παραμείνει η Ελλάδα πομπός πολιτισμού, αλλά να γίνει και δέκτης. Να ταξιδεύει η Ελλάδα στη Μεσόγειο αλλά και η Μεσόγειος στην Ελλάδα.
Ο ΑΓΩΝ γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια και έρχεται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με αρχαιολογική και κινηματογραφική παράδοση, για να συναντήσει ένα νέο κοινό με ευαισθησίες και καλλιέργεια.
Χορηγοί διοργάνωσης: Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης-ΕΟΤ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κριτική Επιτροπή
GERALD BARBET, Διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Besançon, Γαλλία
ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, σκηνοθέτης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ, σκηνοθέτης
ΜΕΜΗ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, σκηνοθέτης

Προκριματική Επιτροπή
ΙΟΥΛΙΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
TONY COE, ανεξάρτητηος παραγωγός (Αγγλία)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ, δρ εθνολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ, δημοσιογράφος
ΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, αρχαιολόγος, εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες
ΤΙΝΑ ΜΠΟΛΩΤΗ, αρχαιολόγος
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, διευθυντής φωτογραφίας