Skip to main content

Το launeddas είναι ένα τριπλό κλαρινέτο, που παίζεται με την τεχνική της κυκλικής αναπνοής και κατασκευάζεται αποκλειστικά με φυσικά υλικά, όπως καλάμι, κερί μέλισσας και νήμα. Το βρίσκουμε μόνο στη Σαρδηνία, εδώ και 3.000 χρόνια.
Ο κινηματογραφιστής Andreas Bentzon άκουσε τον ήχο του launeddas για πρώτη φορά το 1953, κατά τη διάρκεια κάποιων διακοπών του στο σπίτι ενός λαϊκού οργανοπαίκτη. Το 1962 με την κινηματογραφική του μηχανή γύρισε μια σειρά από πλάνα που δείχνουν τον κόσμο των λαϊκών οργανοπαικτών του launeddas, τις θρησκευτικές τελετές που συνόδευε η μουσική τους, την οικονομική κατάσταση στη Σαρδηνία και γενικά τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού.
Tα πλάνα αυτά, μοναδικά στο είδος τους και άγνωστα ως το 1981, ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον Dante Olianas στο Λαογραφικό Αρχείο της Κοπεγχάγης, όπου τα είχε αφήσει ο Bentzon πριν από το θάνατό του το 1971, σε ηλικία μόλις 35 ετών.
O σκηνοθέτης Fiorenzo Serra, φίλος του Bentzon, ανέλαβε το δύσκολο έργο του μοντάζ των πλάνων, έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η έλλειψη αντιστοιχίας ανάμεσα στον ήχο και την εικόνα, η έλλειψη αρίθμησης στα αρνητικά, οι διαφορετικές ταχύτητες στα φιλμ και τις μαγνητοταινίες κ.λπ. H δημιουργία αυτής της ταινίας υπήρξε πράγματι έργο “αρχαιολογικής κινηματογραφίας”.

  • Σκηνοθεσία: FIORENZO SERRA
  • Παραγωγή: DANTE OLIANAS FOR ISCANDULA