Skip to main content

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι αφιερωμένο στην ιστορία της γνωμονικής, του επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με τα ηλιακά ρολόγια.
Το παλαιότερο ηλιακό ρολόι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι αρχαίοι Έλληνες υιοθέτησαν τη χρήση της κατακόρυφης ράβδου από τους Βαβυλώνιους και την ονόμασαν γνώμονα. Η ίδια ονομασία έχει δοθεί και στον κλάδο της αστρονομίας που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της γεωγραφίας ως σύγχρονης επιστήμης. Παρ’ όλ’ αυτά, η γνωμονική ασχολείται με τη θεωρία κατασκευής των ηλιακών ρολογιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων μαθηματικών και γεωγραφίας. Το παλαιότερο και πολυτιμότερο ηλιακό ρολόι στη Σερβία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Ανακαλύφθηκε στα ερείπια του αρχαίου Σίρμιουμ. Κατασκευάστηκε τον 1ο με 2ο αιώνα και είναι μια σύνθεση από τρία μαρμάρινα αγάλματα. Το μεσαιωνικό ρολόι που σμιλεύτηκε στο νότιο τοίχο της εκκλησίας της Παναγίας στο μοναστήρι της Στουντένιτσα χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Σάββα.
Η ταινία παρουσιάζει με χρονολογική σειρά την εξέλιξη της γνωμονικής στη Σερβία και τονίζει την ποικιλία και την ομορφιά που πάντα χαρακτήριζε τα ηλιακά ρολόγια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο επίπεδο ηλιακό ρολόι που βρίσκεται την πόλη Κράλιεβο, στη νότια Σερβία και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο ωροπίνακάς του είναι μια πλατεία διαμέτρου 70 μ. Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους σέρβους στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έχει ύψος 14,5 μ. και αποτελεί τον γνώμονα του ρολογιού.

  • Σκηνοθεσία: VIOLETA NEDANOVSKI
  • Παραγωγή: RADIO TELEVISION OF SERBIA