Skip to main content
2006

H Nέμεσις του Oβελίσκου

Στις σημιτικές γλώσσες ο οβελίσκος ονομάζεται betyle· η λέξη bet-el σημαίνει “κατοικία του θεού”. Πρόκειται για σημείο συνάντησης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ανάμεσα στο σκοτάδι των υπόγειων δυνάμεων και τη δύναμη του ηλιακού και ουράνιου φωτός. Γι’ αυτόν το λόγο οι οβελίσκοι γίνονταν ολοένα και περισσότερο τα κατ’ εξοχήν σύμβολα πολιτικής εξουσίας.
Κάθε οβελίσκος είναι ένα γοητευτικό σύμβολο μιας ιδιαίτερης ισορροπίας δυνάμεων. Όμως, κανένας οβελίσκος στη διάρκεια της ιστορίας δεν είχε την τύχη να ταξιδέψει από τη μία ήπειρο στην άλλη, να παραμείνει στο εξωτερικό και τελικά να ξαναγυρίσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.
Αυτή είναι η εκπληκτική ιστορία του οβελίσκου της Αιθιοπίας, ο οποίος βρισκόταν επί 68 χρόνια στη Ρώμη και τώρα επέστρεψε στο Aξούμ. Ο οβελίσκος ήταν λάφυρο του Μουσολίνι το 1937. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης που υπογράφηκε το 1947 ανάμεσα στην Ιταλία και τα Ηνωμένα Έθνη, η διαδικασία της επιστροφής του θα ολοκληρωνόταν μέσα σε 18 μήνες. Ωστόσο, η αποικιακή νοοτροπία πολύ δύσκολα αλλάζει…
Η επιστροφή του έγινε τελικά αεροπορικώς το 2005. Mια πραγματική Νέμεση για έναν αποικιακό πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε 300.000 Αιθίοπες.

  • Σκηνοθεσία: EUGENIO BONGIOANNI
  • Παραγωγή: CAMERA STYLO EUGENIO BONGIOANNI