Skip to main content

Τι είναι μύθος; Μύθος είναι, κατά μία εκδοχή, αυτό που δεν συνέβη ποτέ, αλλά συμβαίνει αιώνια. Και αυτούς τους μύθους «έσκαψε» ο Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφαν Μίλλερ, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, όταν έφτασε, τριάντα χρόνια πριν, σ’ ένα φτωχό ορεινό χωριό της Κορινθίας με βαρύ όνομα: Αρχαία Νεμέα.
Γνωστός ιερός τόπος της αρχαιότητας με πανελλήνιους αγώνες. Σταυροδρόμι όπου συναντιούνται μυθικές βασίλισσες, όπως η Υψιπύλη της Λήμνου, οι ηρωικοί και τραγικοί «Επτά επί Θήβαις» στο δρόμο για την Θήβα, και απ’ όπου ένας ήρωας σαν τον Ηρακλή ξεκινά τους Άθλους του.
Όμως, τον καθηγητή Μίλλερ τον ενδιαφέρουν επίσης οι σύγχρονοι μύθοι που αναδιπλώνονται πίσω από τους αρχαίους. Oι μύθοι-ιστορίες των απλών ανθρώπων, που γίνανε τεχνίτες ανασκαφών και μαζί του βρήκαν το αρχαίο Στάδιο, παλαιοχριστιανικά νεκροταφεία, ιερά και κτερίσματα· των χορηγών, Αμερικανών, Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων που χτίσανε ένα σύγχρονο Μουσείο και αναστηλώνουν τον Ναό του Δία. Kαι όλοι μαζί παίρνουν θέση στο Στάδιο, με γυμνά πέλματα και χλαμύδες, για να αναμετρηθούν με τους αρχαίους μύθους, στην Αναβίωση των Νεμεακών Αγώνων.

  • Σκηνοθεσία: ΛΕΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
  • Παραγωγή: CINETIC