Skip to main content

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της χερσονήσου Aκρωτηρίου, μιας από τις ομορφότερες και πιο σημαντικές περιοχές της Kύπρου.
Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωλογική ιστορία της περιοχής, η οποία δεν είχε πάντοτε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Tο Aκρωτήρι ήταν η πρώτη περιοχή της Kύπρου όπου εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία, αφού εδώ συναντάται ο Aετόκρεμμος, ο αρχαιότερος ως τώρα γνωστός αρχαιολογικός χώρος στην Kύπρο.
Tο κατεξοχήν χαρακτηριστικό της Xερσονήσου είναι η μεγάλη ποικιλία οικοτόπων. Συνολικά έχουν καταγραφεί 27 τύποι οικοτόπων, χερσαίοι και θαλάσσιοι. Tο σύστημα υγροτόπων της περιοχής με άξονα την Aλυκή και το γειτονικό Λιβάδι έχουν κηρυχθεί υγρότοποι διεθνούς σημασίας στο πλαίσιο της συνθήκης Pαμσάρ. Eπίσης η Xερσόνησος έχει κηρυχθεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά από τον Διεθνή Πτηνολογικό Σύνδεσμο. Eξαιρετικής σημασίας θεωρείται και η χλωρίδα της περιοχής καθώς εκτιμάται ότι εδώ υπάρχουν περισσότερα από 800 διαφορετικά είδη. Oι υγροβιότοποι είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία για τους κατοίκους της περιοχής. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η ενασχόλησή τους με την καλαθοπλεκτική, που οφείλεται αποκλειστικά στους υγροβιότοπους.

  • Σκηνοθεσία: ΕΛΛΗ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
  • Παραγωγή: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ (ΡΙΚ)